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9/1/05
QUESTION:  
WHEN A STATE MAKES A SIGNIFICANT CHANGE TO ITS UCP PLAN, IS IT REQUIRED TO RESUBMIT THE PLAN TO DOT FOR APPROVAL?

ANSWER:

· Yes.  It is similar to the requirement for a significant change to a DBE program.

· Under § 26.21(b)(2), the recipient is not required to submit updates to its program, but any significant change must be submitted and approved by DOT.

· Similarly, recipients must submit significant changes to their UCP plans to DOT for approval.

· The following are examples of a significant change to a UCP plan
* In a state's original plan, one agency was responsible for performing certifications.  In a time of state budget constraint, the legislature eliminates funding for the agency.  This would force the state to develop a new system for certification.

* Different agencies within a state have different functions regarding certification.  For some reason, they believe it necessary to restructure and realign those agencies and their functions with regards to certification.

* An important player in a UCP plan (e.g., an airport authority) wants to cease participating in the UCP.
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9/1/05
QUESTION:  

WHAT HAPPENS IF A STATE FAILS TO RESPOND TO DOT COMMENTS ON ITS DRAFT UCP?

ANSWER:

* The DBE rule requires all recipients in a state to participate in a UCP.  DOT must approve the UCP before the recipients in the state are regarded as complying with this requirement.


* If a state has submitted a draft UCP, on which the Department has commented,

the state has an obligation to respond promptly with a revised UCP draft that accommodates the comments.  

* If the state has not responded in a timely manner, DOT will send a letter directing the state to furnish the response within 60 days.  If the state does not

respond as directed, then the recipients responsible for participating in the UCP

will be regarded as being in noncompliance with the DBE regulation.
